Vardag

3 tips för att stressa ner

Det är vid den här tiden varje år som entusiasmen börjar avta och jag börjar tänka på vad jag vill göra i sommar och vad vi ska fixa tills semestern börjar. Att sitta inne på kontoret när solen skiner är inte lika kul. Kanske känner du dig stressad och hittar inte tillfälle för återhämtning när helgerna går åt till att bygga trall, måla om eller besöka en släkting. Jag som person gillar att ha mycket att göra men just såhär års brukar stressen kicka igång och det måste ju ha att göra med att jag endast vill sitta ute i en solstol med en kopp kaffe och läsa en tidning. Vill ni ha mina bästa tips för att varva ner? läs då vidare

1. Kommunicera och kompromissa

För mig och Viktor så har kommunikationen varit A&O. Vi är båda raka och tydliga med vad vi behöver för att få återhämtning. Jag vill gärna hitta på saker medans Viktor vill va hemma och ta det lugnt, alla är vi olika och därför är det viktigt att du funderar på när du får återhämtning, är det när du tränar? vilar? målar? Det är bara du som vet och det finns inget rätt eller fel. Jag vet att Viktor vill träna fotboll och han mår som bäst efter ett träningspass eller en match, jag skulle aldrig gnälla om att han ska träna mindre fotboll eftersom jag vet att det gör honom glad. Han i sin tur vet att jag älskar långpromenader och att fixa med mina blommor.
Planera på söndagen hur er vecka ska se ut: Planera era träningsdagar, vem ska laga mat? städa?

2. Ta inte på dig för mycket ansvar

Idag jobbar vi kvinnor lika ofta heltid som männen så att vi kvinnor ska ta ett större lass i hemmet är verkligen förlegat. Det är något jag aldrig skulle gå med på och det skulle inte Viktor heller. Viktor är lika bra på att snyta barn, laga mat och att städa som jag. Att gnälla om att mannen inte gör mer i hemmet fungerar inte, du som kvinna måste släppa in mannen och blunda för dammtussarna om du tycker att han kanske inte städar lika bra som du eller inte lagar maten exakt så som du vill ha den.

Det här fenomenet händer även på arbetsplatsen ofta är det en klick av personer som tar på sig extra arbetsuppgifter. På mitt förra jobb fick jag den ärofyllda rollen som nyckelansvarig något jag egentligen inte ville då jag är ganska slarvig när det gäller nycklar. Men jag sa JA och tänkte att det kan ju inte va så mycket jobb men där hade jag fel. Alltid var det någon som hade glömt eller slarvat bort nyckeln på avdelningen och då fick jag rycka in, så tänk er för innan ni säger JA. Varje gång du tackar JA till något så tackar du NEJ till något annat

3. Ge dig återhämtning

Ge dig själv och din partner tid för återhämtning. Jag kan exempelvis ta med barnen till min mamma och pappa för en fika medans Viktor bara är hemma och inte gör något. Han behöver inte tvätta, diska eller göra någon annan syssla utan kan bara ta det lugnt och göra det han mår bra av. Jag får sedan tillbaka det en annan gång. Säg till din partner att du behöver återhämtning det kan räcka med en timme eller två. Nu när jag närmar mig 30 skulle jag nästan kunna åka på ett SPA-dygn själv, förstå va härligt! Det jag vill att du ska ta med dig är att du är ansvarig för din egen återhämtning, tacka nej till sådant som du är halvsugen på, kommunicera och berätta att du vill måste få ta det lugnt och vila. Om du inte berättar så kan ingen heller förstå vad du behöver.
Håller du med om det jag skriver? Kommentera gärna inlägget
Ha en fin dag/Hanna

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *