Bildbank
Marknadsföring

Spara tid genom att ha en bildbank

Ofta har vi ont om tid när vi ska publicera och skapa material till våra sociala kanaler. För att underlätta arbetet så kan du spara tid genom att ha en bildbank. Att skapa en bildbank hjälper dig när du har ont om tid eller när din fantasi behöver hjälp på traven. 

Hur skapar man en bildbank?

För det första måste du avsätta tid för att skapa en bildbank. Det kommer att ta tid men det är också väldigt roligt att skapa en bildbank. Det första man bör göra är att spåna på idéer.

 

  • Brainstorma! Vilken typ av bilder ska finnas i bildbanken? ska det vara produktbilder eller bilder på personer? Eller kanske både och?
  •  I vilken miljö ska bilderna tas i? Ska det vara inne eller ute? ska det ha någon speciell färg eller bakgrund när bilderna tas?
  • Se till att städa upp så det inte är rörigt i bakgrunden, städa upp så ditt motiv hamnar i fokus
  • Prata med berörda personer som ska vara med på bilderna, förklara var och när bilderna ska publiceras, du behöver samtycke från berörda personer. 
  • Ljuset är så viktigt! Se till så att du får ordentligt med ljus när du ska fota
  • När du skapar din bildbank se till att fota i olika vinklar och från olika avstång. Ibland närbilder och ibland bilder på håll allt för att få till ett spänande flöde sedan när det är dags att publicera på sociala medier. 

När du har fotat klart

När du har fotat klart är det dags att placera bilderna på ett smart ställe där då lätt kommer åt bilderna. Ofta så kanske man vill ha spontana bilder i action men att fylla ut företaget flöde med kvalitativa bilder är ett stort plus och det hjälper dig som arbetar med marknadsföring eller sociala medier på företaget. OBS! Glöm inte att kika med sakkunniga på företaget så det är godkänt att ta bilder på just den produkten. Jag arbetar just nu med marknadsföring på ett industriföretag och vissa produkter där är topphemliga och får absolut inte visas på hemsidan eller på någon annan kanal. Därför är det alltid bäst att fråga först! 

Ett sista tips blir att använda någon form av stativ för att inte få suddiga bilder. Om du tar bilder med mobilen försök att hålla så stilla du baka kan eller köp ett mobilstativ. Kostar inte mycket pengar och kan vara välinvesterade pengar då bildkvalité idag är superviktigt. Tänk på att kvalitén i bilderna symboliserar kvalitén på företagets varor eller tjänster.


Hur växer man snabbt på Instagram? – Hanna.A(ajaxon.se)

Att arbeta som marknadsförare idag – Hanna.A (ajaxon.se)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *